Казусът с релокираните от Австрия лица предизвика коментари в парламента и

...
Казусът с релокираните от Австрия лица предизвика коментари в парламента и
Коментари Харесай

18 върнати мигранти или хиляди талибани и изнасилвачи – новата политическа драма

Казусът с релокираните от Австрия лица предизвика коментари в Народното събрание и от президента

Връщането на група мигранти от Австрия у нас провокира политически пристрастености през днешния ден. Припомняме, че през вчерашния ден у нас

Ден по-рано държавното управление и Държавната организация за бежанците оповестиха, че става въпрос единствено за 18 индивида, в опит да опровергаят информация в медийното пространство за хиляди мигранти.

Днес обаче, предстоящо, тематиката провокира раздвиждване в Народното събрание (НС).

Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ желаеха чуване на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел . От социалистите даже настояха отчет по тематиката да направи и Бойко Борисов като ръководител на парламентарната Комисия по външна политика. Исканията на двете партии обаче бяха отхвърлени от болшинството.

Последва, надлежно, и декларация на най-малката парламентарна партия - „ ИТН “, в лицето на ръководителя на групата в Народно събрание Тошко Йорданов. Той напомни, че България е поела ангажимент, обвързван с приемането ни в Шенген по въздух и вода.

„ Ние извадихме документи от австрийския парламент, в който министърът на вътрешните работи на Австрия, Герхард Карнер, споделя в формален документ, че България се е съгласила да одобри назад от Австрия 6619 мигранти “, уточни Йорданов.

„ Правителството на Денков, твърди, че са пристигнали единствено 18 индивида. Трудно е да се повярва , че е вдигнат цялостен аероплан Боинг 737, който е със 148 места, единствено за 18 индивида. Много по-достоверно звучи получената от нас информация, че на борда е имало 142 мигранти. Освен това, малко по-късно, по информация от медиите, е кацнал втори чартър по линия Бюксел – Загреб – София, с още една група мигратни. Той също е заличен от осведомителното табло на летище София и там също не е ясно какъв брой афганистанци и сирийци са ни докарали. И това е единствено първата партида. А на следващия ден, какъв брой ще докарат? А вдругиден? А идващите месеци “, попита парламентарният лидер на Има Такъв Народ.

По думите му, да приемеш   абсолютно афганистанци и сирийци, единствено поради безсмисления „ въздушно-капков Шенген “ е национално изменничество . Йорданов предвижда съвсем апокалиптична картина.

„ Защото тези хора слагат под опасност националната сигурност на България без значение от вътрешно-политическите битки. Нивата на престъпност, осъществена от сходни мигранти, в страни като Австрия, Германия, Нидерландия и Италия, та равнищата на закононарушения, в това число половите, са нарастнали в пъти и са осъществявани точно от такива мигранти. Трябва ли да чакаме да се повторят събитията от новогодишната нощ в Кьолн и да изнасилят български девойки, с цел да осъзнаем, че незаконното държание на сглобката ще докара до закононарушения в България. И в случай че тези от ПП-ДБ са безгръбначни, то сътрудниците им от ГЕРБ и Движение за права и свободи носят още по-голяма виновност, че ги оставят да правят закононарушения “, оповестиха още от Има Такъв Народ.

„ И в случай че си мислите, че ще приемем единствено тези, за които сме се договорили… надалеч не е по този начин. Всяка европейска страна, която не желае мигранти на нейна територия, ще може да ни ги изпрати и по тази причина да ни заплати към 20 хиляди евро на глава “, изясни още Тошко Йорданов.

Коментар за кацналия от Виена аероплан направи и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов , който разгласи: " Ще си платим тези три години целият народ. Когато аз управлявах България, подобен аероплан нямаше да може да пристигна и това нямаше да се случва. Точка! "

След въпрос на " Флагман " съдбовно ли е това, Борисов обаче сподели: " И нищо съдбовно няма . Защото тези регламенти... за хубавото на цялата работа – че Министерство на вътрешните работи работи доста по-добре, Гранична полиция дава доста по-добри резултати. И това го знам от сътрудниците извън, освен като тяхна информация. ”

Позиция изрази и президентът Румен Радев . След въпрос на кореспондентка по отношение на „ първите върнати мигранти по Дъблинското съглашение “ , той я опроверга: „ Това не е първата релокация. Трябва да бъдем тук ясни и съответни. Миналата година са върнати 103-ма индивида, доколкото знам. Но разликата е, ч е до момента в който до момента можехме да си разрешаваме да не изпълняваме прецизно Дъблинското съглашение за релокация, както и всички останали страни не го съблюдаваха, само че към този момент имаме обвързващо съглашение и сме длъжни да одобряваме всеки един мигрант, регистриран първо на наша територия. “

Според президента държавното управление дължало пояснение за какво е склонило да подпише такова съглашение (с Австрия поради Шенген – б.а.).

„ Как то ще се отрази в бъдеще на миграционните проблеми в България, ние занапред ще забележим “, уточни още президентът.

Опит да успокои обстановката, предстоящо, направи съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Кирил Петков.

„ Това, което Министерският съвет ни уведоми, е, че става дума за под 20 индивида от постоянни полети; че някакви хора се пробват да създадат подправена вест – с хиляди бежанци . Пълна неистина! И това си е регулярният полет. 18 индивида – това е цялата численост! Как от 18 правиш хиляди – би трябвало да питате сътрудниците от „ Възраждане “ , уточни Петков.

Остават висящи въпроси.

Доколко страните от Европейския съюз (ЕС) имат интерес да ни връщат мигранти? Известно е, че те се употребяват като работна ръка , което е нужно на фона на демографските проблеми в целия Европейски Съюз.

Доколко съответните страни вършат асортимент и връщат ли в България лица, които мъчно биха могли да се интегрират или които даже може да са рискови за сигурността?

И като ги върнат у нас, това може ли да спре мигрантите отново да се насочат към други страни? В последна сметка България е най-бедната страна в Европейски Съюз и не може да обезпечи толкоз положителни условия на бегълците от Близкия изток. Затова и дребна част от тях се задържат тук.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР